Leave a Message
Thank you for your message. We will be in touch with you shortly.
Explore Our Properties
Contemporary white roofline against blue sky

La Jolla 30 Foot Height Limit: What Buyers Planning a Rebuild Should Know

How height is measured in the Coastal Height Limit Overlay, what La Jolla Shores requires, and what to check before buying a teardown
Nick Wright  |  October 29, 2026

If you plan to rebuild in La Jolla, study the height rules before you buy. City staff comments say no structure in the La Jolla Shores single family zone may exceed 30 feet, and in the Coastal Height Limit Overlay height runs to the highest point, including chimneys and mechanical equipment. Most exterior work also needs review.

This article is general information, not legal or tax advice. Please consult a California real estate attorney or CPA about your specific situation.

How Is Height Measured in La Jolla's Coastal Zone?

City of San Diego staff comments, reproduced by the La Jolla Community Planning Association, say Coastal Height Limit Overlay height is measured to the uppermost point of the structure, including chimneys, vents, and mechanical equipment. It is taken from finished grade, with an overall measurement as well as a plumb line measurement.

The same staff comments say the overall measurement, taken from the lowest point adjoining the structure, may not exceed the maximum by more than 10 feet, and that in the LJSPD-SF zone no structure may be over 30 feet (La Jolla CPA, reproducing City staff comments dated September 28, 2020, retrieved October 29, 2026).

On a sloped lot, these two measurements together can shape a house more than the 30 foot number alone suggests.

What Permit Does La Jolla Shores Require?

Inside the La Jolla Shores Planned District, a Planned District Permit is required before new construction, remodeling, additions, demolition, grading, or landscaping, other than interior work and exterior repairs that need no permit. Standard applications go to a Hearing Officer after an Advisory Board recommendation, in a Process Three review.

The Municipal Code lets the City Manager treat minor work, such as additions of 10% of existing floor area or less, as Process One without Advisory Board comment. On coastal zone lots with slopes of 25% or more, the application must include the information required for an environmentally sensitive lands Site Development Permit (San Diego Municipal Code Chapter 15, Article 10, Division 2, retrieved October 29, 2026).

La Jolla Height and Permit Points We Verified

Rule

What it says

Source

LJSPD-SF height

No structure over 30 feet

City staff comments via LJCPA

Overlay measurement

To uppermost point, including chimneys and equipment

City staff comments via LJCPA

Overall measurement

No more than 10 feet over the maximum from lowest adjoining point

City staff comments via LJCPA

La Jolla Shores permit

Planned District Permit for most exterior work, grading, landscaping

SDMC 1510.0201

Minor work

Additions of 10% or less may be Process One

SDMC 1510.0201

What Should I Check Before Buying a Teardown?

Before buying to rebuild, have an architect run a height and massing study using a survey, confirm which planned district and overlay zones apply, and ask the city which permit process your plan triggers. Those answers can change what the lot is worth to you.

Start that study before you remove contingencies so the answer can still shape your decision.

Before You Buy to Rebuild in La Jolla

  • Order a topographic survey early in escrow.
  • Confirm the base zone, planned district, and overlay zones for the parcel.
  • Ask an architect for a height and massing study.
  • Ask the city which review process your plan triggers.
  • Check for slopes of 25% or more and sensitive lands rules.
  • Read the title report for view easements or recorded restrictions.

Does the Height Limit Apply Everywhere in La Jolla?

The Coastal Height Limit Overlay and the La Jolla Shores Planned District cover large areas, but rules vary by zone and planned district. We verified the La Jolla Shores single family rule and the overlay measurement method. Confirm the exact zone for any parcel with the City of San Diego before you rely on a number.

The 30 foot Coastal Height Limit Overlay was enacted by San Diego voters as Proposition D in 1972 (relayed, City of San Diego). The city's zoning map and Development Services Department can identify the zones that apply to a specific address.

Frequently Asked Questions

Here are direct answers to the questions buyers ask us most about this topic. Each answer is based on the sources listed below, retrieved October 29, 2026. Where a detail depends on your situation, the answer says so, and we are glad to walk through yours in a short conversation.

What is the height limit in La Jolla Shores?

City of San Diego staff comments say no structure in the La Jolla Shores single family zone (LJSPD-SF) may exceed 30 feet. Height is measured to the uppermost point, including chimneys and mechanical equipment.

Do chimneys count toward the La Jolla height limit?

Yes, in the Coastal Height Limit Overlay. City staff comments say height is measured to the highest point of the structure, including chimneys, vents, and mechanical equipment, measured from finished grade.

Do I need a permit to remodel in La Jolla Shores?

Usually. The Municipal Code requires a La Jolla Shores Planned District Permit for most new construction, exterior remodeling, additions, demolition, grading, and landscaping. Interior work and exterior repairs that need no permit are excluded.

Who approves a La Jolla Shores Planned District Permit?

A Hearing Officer decides most applications in a Process Three review, after a recommendation from the Advisory Board. The City Manager may treat minor work, such as additions of 10% or less, as Process One.

Should I get a height study before buying a La Jolla teardown?

Yes. A survey and an architect's height and massing study show what the rules allow on that specific lot. Do it during escrow so you can renegotiate or cancel before your contingency deadline.

Sources

  • La Jolla Community Planning Association, "How to Measure Height in the Coastal Zone" (reproduces City of San Diego staff review comments dated 9/28/2020), lajollacpa.org, retrieved October 29, 2026
  • San Diego Municipal Code Chapter 15, Article 10, Division 2, La Jolla Shores Planned District Permits and Procedures (9-2026 edition), docs.sandiego.gov, retrieved October 29, 2026
  • City of San Diego, Coastal Height Limit Overlay Zone, Proposition D (1972) (relayed from Marketing Director browser check, October 29, 2026; not opened by us)

This article is general information, not legal or tax advice. Please consult a California real estate attorney or CPA about your specific situation.

Nick Wright | The Wright Group | Compass | CA DRE #02036150 | Compass California III, Inc. DRE #01527365 | 5796 Armada Dr #250, Carlsbad, CA 92008 | (760) 518-7240 | [email protected]

Follow Us On Instagram